úterý 1. prosince 2015

Letošní zabíjačka a zpracování čuníka..

    Nastal čas, který u nás mají rádi lidé, čuníci asi méně, pokud vůbec. Každoročně máme vykrmené domácí prasátko od lidí, kteří se jejich chovu věnují s láskou a tou pečlivostí, jakou mívali naši předkové. Proto je takové maso opravdová lahůdka. A my zas prase zpracujeme od rypáčku ( ten se zdlábne s ovarem ) až po ocásek..Nevyhodí se téměř nic. Výrobky, jako jsou jitrnice, kroupy, tlačenka, se připravují stejně, jako před desetiletími. Prostě klasika. Trochu pak s manželem vedeme "spory" o tom, který kousek dát na uzení a který třeba do klobás. :-))) Protože se pak samozřejmě ještě nakládá maso na uzení, vyrábí se slanina, ta je mimo jiné i součástí klobásek,  solí se šunka k přeuzení..Ale o tom zas jindy. Teď jen letmý foto průvodce celou akcí:



Mistr řezník (doopravdy umí!!!) vyndává horký ovar z kotle. Jedlíci už slzí nad křenem a čekají na příděl...


Prejtu je plná vanička..hezky dokořenit a nadělat z něj jitrničky....


Maso si manžel nabourá sám..na chvíli mám z kuchyně řeznictví..:-))


Vybere se maso na nasolení, z tohoto bude uzený špek...


V tuto chvíli by nás klidně mohli vykrást, neb náš Ríša hlídá v kuchyni, co kde odpadne...:-))


Také škvaříme sádlo - v pomalém hrnci to jde skvěle...
http://pohodovakuchyne.blogspot.cz/2013/01/skvareni-sadla-v-pomalem-hrnci.html


..a vaříme rillettes..u toho se musí osm hodin být! Ale ten výsledek..jééééé....
http://pohodovakuchyne.blogspot.cz/2013/11/rillettes-rijet.html



Polévka, zvaná "prdelačka"...veliká dobrota...



Zabíjačkový talíř - pečené kroupy, jitrnice a domácí zelí..a domácí chlebík jen tak, aby se neřeklo...



Pivko je sice fajn, ale dobrá slivovice jako tečka, nesmí chybět..( těch teček bylo zatraceně víc!):-))


Tlačenka s octem a cibulí..klasika..


Tím to samozřejmě nekončí...nakládání masa a výrobu klobásek, vám ukážeme samostatně..i s receptem, samozřejmě....