pátek 17. října 2014

Spaetzle zapečené se sýrem

Velmi jednoduchý a skvělý recept, pocházející z německé kuchyně. Spaetzle jsou maličké knedlíčky, běžně používané jako příloha k masu a tato jejich "bezmasá" úprava je neméně chutná. Dobré je, použít kvalitní slaninu, ne lisovanou a kvalitní sýr. Rozhodně bych to nezkoušela s eidamem..Pak už jen chlazené pivko a přání dobré chuti!:-)


Budeme potřebovat:



2 hrnky polohrubé mouky
2 vejce
sůl
1/2 hrnku mléka


2 větší cibule, pokrájené na půlkolečka
100 g dobré slaniny
sýr Ementál, Gruyere - podle chuti


Z mouky, vajec, soli a mléka uděláme těsto a přes síto na halušky, zavaříme do vroucí vody. Když vyplavou, jsou hotové.

Slaninu pokrájíme na nudličky, roztopíme a když zesklovatí, přidáme pokrájenou cibuli, kterou na ní osmažíme do zlatova. Zapékací misku vymažeme trochou sádla, dáme první vrstvu knedlíčků, pak cibulku se slaninou a navrch na hrubo strouhaný sýr. Vrstvy střídáme a končíme knedlíčky. Povrch zasypeme strouhaným sýrem a pečeme na 190 stupňů, dokud povrch nezezlátne ( asi dvacet minut ).

Podáváme jako samostatný pokrm.