Skvělý koláč, jehož příprava je vhodná právě v tomto období, kdy je veliká úroda hub. Hříbky najdou využití v úžasně voňavém koláči, plném lesních dobrot..Brusinky chuť krásně osvěží a o aroma se postará citrónová kůra a bylinky. Nějak jsem nesebrala odvahu těsto na koláč koupit a udělala jsem tohle svoje oblíbené a..vyplatilo se! Jen jsem navrch nedala rukolu, tak, jak je v původním receptu uvedeno, prostě proto, že jsem ji neměla. Tak zase příště! Protože taková jednoduchá dobrota za zopakování určitě stojí!
Budeme potřebovat:
hříbky očištěné a nakrájené na kousky
kousek másla
větší hrst zelené petrželky
trochu čerstvého rozmarýnu, nebo tymiánu
1/4 KL strouhané citrónové kůry
1,5 dcl dobrého bílého vína
sůl
čerstvě mletý pepř
kousek Camembertu, nebo Hermelínu
2 PL sušených brusinek
50 g jemně nasekaných lískových oříšků
1,5 dcl smetany
2 celá vejce
1 malá červená cibule, jemně nasekaná
několik lístků rukoly navrch na ozdobu
Hotové těsto na koláč, nebo :
250 g hladké mouky
125 g másla
1 dcl studené vody
sůl
Nejprve si připravíme těsto. Máslo zpracujeme s moukou a se solí a přidáváme studenou vodu tak, abychom vytvořili kompaktní těsto. Zabalíme je do potravinářské folie a dáme nejméně na jednu hodinu do lednice.
Mezitím si na másle osmažíme houby, které přisolíme, opepříme a po chvíli přidáme citrónovou kůru , pak podlijeme vínem a necháme dusit tak dlouho, až se tekutina odpaří. Vmícháme nasekanou petrželku a buď tymián, nebo rozmarýn a necháme vychladnout.
Ve smetaně rozšleháme vajíčka, osolíme, opepříme a přidáme nasekané oříšky a velmi jemně pokrájenou cibulku.
Z těsta vyválíme plát, vložíme do formy, vyložené pečícím papírem a spodek propícháme vidličkou. Navrch dáme houby, posypeme brusinkami a poklademe kousíčky sýra. Povrch zalijeme připravenou smetanovou směsí s cibulí a oříšky a vložíme do horké trouby na 180 st, péct asi 45 minut, než bude koláč nádherně zlatavý.
Před podáváním necháme trochu prochladnout...
Zdroj: Gurmánka, Šárka Škachová
Žádné komentáře:
Okomentovat