neděle 4. května 2014

Pampeliškový med

Dělávala ho už moje maminka, jenže pak se na něj u nás nějak zapomnělo. Rozkvetlá louka ale sváděla tak dlouho, až jsme prostě neodolali. Nedávno jsem někde četla návod na čaj z kopřiv a pampelišek a tak jsme si ho uvařili a hned osladili vyrobeným "medem". Skvělé!! A pro mne o to příjemnější, že se přípravy tohoto receptu ujala dcera, kterou chytit v kuchyni jinak, než u jídla, je velikánská vzácnost!:-)) Dílo se zdařilo a tak doporučujeme k vyzkoušení! V zimě se vůně louky a skvělá chuť, budou určitě hodit! Tím ovšem naše pampeliškové čarování rozhodně nekončí...


Budeme potřebovat:



400 květů pampelišek
2 l vody
2 kg cukru
kyselina citrónová, nebo 2 citróny, omyté a pokrájené na kousky


Květy pampelišek opereme pod tekoucí vodou, vložíme do hrnce, přidáme vodu a od bodu varu vaříme velmi pomalu 10 - 15 minut. Pak odstavíme z ohně a necháme 24 hodin louhovat.

Po té výluh přecedíme, přidáme cukr a citrón a vaříme velmi zlehka asi hodinku a půl. Přidáváme-li kyselinu citrónovou, přidáme ji chvilku před koncem varu. Horký med nalijeme do čistých skleniček, utáhneme víčko a obrátíme dnem vzhůru do doby, než vychladne. Pampeliškový med je tekutější, než med včelí a je vynikající do bylinkových čajů…