neděle 23. února 2014

Dýňová polévka s jablky

Pro milovníky pokrmů z dýně přidávám polévku, která je sice připravená jen z několika surovin, ale výsledek je zajímavý. Takže komu ještě zbyla dýně Hokaido z loňské úrody, tady je jedna možnost na úpravu z anglické kuchyně...


Budeme potřebovat:



1 menší dýně Hokaido
4 střední, kyselejší jablka
4 stroužky česneku
sůl
pepř
chilli koření
olivový olej
kousíček másla


Dýni rozkrojíme, vybereme střed a nakrájíme na půlměsíčky. Tři jablka omyjeme, pokrájíme na osminky, vykrojíme jadřinec. Neloupeme. Neoloupané stroužky česneku jen rozmáčkneme nožem.
Na plech dáme pečící papír, na něj dýni, jablka a česnek, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a upečeme v troubě do měkka. Trochu zchladlé rozmixujeme . Česnek samozřejmě vyloupneme ze slupky. Zředíme vodou na hustotu krému, dosolíme, přidáme špetku chilli a prohřejeme. Na pánvi
 rozpustíme kousíček másla a opečeme na něm půlměsíčky posledního jablka. Osolíme, opepříme, trošku pocukrujeme, aby povrch po otočení zkaramelizoval. Po obou stranách opečené kousky jablka použijeme na ozdobu. Na talíři polévku lehce pokapeme olivovým olejem.