pondělí 13. ledna 2014

Vepřové kotlety na houbách

V čase, kdy zima připomíná spíš podzim, než cokoli jiného, houby na talíři přijdou vhod. A v kombinaci s plátkem masa a voňavou šťávou, nemají doopravdy chybu. Na tohle jídlo mám nejraději zamražené blanšírované houby, i když se dají použít i ty sušené. S vařenou rýží je to dobrota, vonící po našem lese...


Budeme potřebovat:



4 plátky kotlety,
1 větší cibule
houby sušené (namočené do vody den dopředu), nebo mražené
2 PL sádla
hladká mouka
sůl
pepř
vývar, nebo voda


Maso lehce naklepeme a nařízneme okraje, aby se při počátečním opékání plátky nezkroutily.
Cibuli nakrájíme na středně drobno a osmažíme do zlatova na rozpáleném sádle. Maso osolíme a opepříme a na cibuli zprudka orestujeme z obou stran. Pak maso podlijeme vývarem, nebo vodou a dusíme pod pokličkou do poloměkka. Přidáme houby, pokud používáme sušené, tak i s vodou, anebo alespoň s částí vody z hub. Společně dusíme do měkka. Plátky masa vyndáme a šťávu vysmahneme na tuk, zaprášíme moukou a mouku osmahneme. Zalijeme trochou vývaru, vodou z hub, nebo jen holou vodou tolik, aby vznikla lehce zahuštěná šťáva. Provaříme asi deset minut, dosolíme a opepříme, pokud je to třeba, vrátíme do šťávy maso a necháme už jen prohřát. Podáváme s rýží.

Pozn. Použila jsem houby zamražené, takže jsem při dušení masa přidala ještě houbový prášek, který si v sezoně připravuji ze sušených hub, jejich rozdrcením v hmoždíři. K zahuštění omáček se mi velmi osvědčila mouka, kterou ometu z chleba, právě vytaženého z trouby. Je krásně na sucho opražená a tmavým omáčkám a třeba i gulášům dodává skvělou chuť....



Žádné komentáře:

Okomentovat