středa 25. září 2013

Houby nakládané v kořeněném nálevu

Na nakládané houby má většinou každý svůj zaručený a nejlepší recept. Tento bude chutnat těm, kteří preferují plnou a voňavou houbovou chuť, umocněnou kořením, které houby krásně doplňuje.. Nakládané houbičky se dají jíst buď jen tak, když je na něco chuť, nebo jako výborný doplněk jednohubek s česnekovou pomazánkou, i jako ozdoba na chlebíčky. Na úpravu se hodí mladé houby, ale i kousky pevných, větších kloboučků..


Budeme potřebovat:




Nálev:


Na 1 l vody:
250 ml 8% octa
8 KL cukru
4 KL soli
1 KL kyseliny citronové


Koření na jednu skleničku velikosti té od Moravanky:


½ bobkového listu
2 kuličky nového koření
¼ KL celého pepře
tymián - špetku
2 kuličky jalovce
¼ KL hořčičných semínek
8 kuliček koriandru


Očištěné a pokrájené tvrdé kousky hub povaříme pět minut v osolené vodě s přidáním  lžičky octa. Narovnáme do skleniček, přidáme koření, můžeme proložit kolečkem cibule.

Zalijeme teplým nálevem, uzavřeme a sterilujeme asi patnáct minut.