středa 17. července 2013

Focaccia

Křupavá, voňavá focaccia se peče v Itálii. Je to vlastně jeden z "obyčejných" chlebů. U nás se přes léto dělá hodně často jen tak k večeři. Když zůstane do druhého dne, stačí si ulomený kousek namočit do dobrého olivového oleje a skvělá snídaně je na světě. Hloupé je, že nám na snídani málokdy zbyde..:-))


Budeme potřebovat:



Na těsto:

500 g hladké mouky
¼ litru mléka
špetka cukru
sůl
2,5 dkg kvasnic
3 PL olivového oleje



Dále:
čerstvý rozmarýn
hrst černých oliv bez pecek
olivový olej
hrubá mořská sůl



Ze surovin na těsto vypracujeme kynuté těsto a necháme na teple vzejít. Když je těsto vykynuté, rozdělíme je na dva díly.

Pečící plech polijeme olivovým olejem a to poměrně dost. Pak poházíme hrubou solí.
Z těsta vytáhneme dvě placky tak, aby byly asi 2 cm vysoké a obě položíme na mastný a osolený plech. Prsty tlačíme na povrch placek, abychom utvořili na plackách dolíky. Poklademe olivami dle chuti a do povrchu zapícháme kousky čerstvého rozmarýnu. Nakonec povrch zase polijeme olivovým olejem tak, aby nám v dolících po prstech zůstal olej. Posypeme dle chuti hrubou mořskou solí.

Pečeme ve vyhřáté troubě do hněda, anebo až se olej vsákne.

Podáváme jako samostatný pokrm, nebo jako přílohu ke grilovanému masu, nebo zelenině.