sobota 11. května 2013

Grilovaná vepřová krkovice s bylinkovou omáčkou a listovým salátem



Něco dobrého na grilu, k tomu pohoda s blízkými, nebo přáteli, to bývá pro mnohé z nás náplní letních podvečerů, na které se těšíme celou dlouhou zimu. Krkovička patří u nás mezi favority a tahle obyčejná úprava, s dochucením na talíři, ji povyšuje na opravdovou lahůdku... k tomu lehounká bylinková omáčka a svěží salát....a nakonec sklenička dobrého vínka...hmm...



Budeme potřebovat:




plátky krkovice cca 2,5 cm silné - podle počtu strávníků
sůl
pepř
olej

Na omáčku:

hustý, nekyselý bilý jogurt, nebo jemný tvaroh a zakysaná smetana
3 PL olivového oleje
sůl
1 stroužek česneku
3 PL nasekaných čerstvých bylinek (pažitka, oregano, petrželka, 3 lístky máty)


Na salát:

směs listových salátů dle chuti
1 díl citronové šťávy
3 díly olivového oleje
sůl
pepř
1 PL pažitky jemně nasekané

Dochucení masa na stole:

2 PL olivového oleje
1 KL citronové, nebo limetkové šťávy



Plátky krkovice osušíme, trošku naklepneme rukou, popepříme a lehce potřeme olejem. Nesolíme a necháme marinovat asi 2 hod, nejlépe přes noc.

Jogurt prošleháme s olivovým olejem, osolíme, opepříme a vmícháme nasekané bylinky a prolisovaný česnek. Necháme chvíli odležet v chladu.

Opraný a osušený salát natrháme do mísy a zalijeme zálivkou z olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře.

Na rozpáleném grilu opečeme osušené plátky krkovice po obou stranách. Hotové necháme chvíli odpočinout a potřeme směsí olivového oleje a citronové šťávy. Maso tím získá svěží, lahodnou chuť. Osolíme a podáváme s bylinkovou omáčkou a salátem.