středa 8. května 2013

Bramborové placky


Velká dobrota z kuchyně našich babiček se dá připravit jak ve sladké, tak i ve slané variantě. Vlastně jde jen o to, co si člověk dá navrch. Pokud jsou to třeba hrušková povidla, nebo i ta ze švestek, je to skvělé. Stejně tak placka, pokapaná máslem, nebo sádlem a posolená hrubou solí..mňam. Pokud nááhodou placky zbydou, jeden skvělý tip na zužitkování je na konci receptu..:-)



Budeme potřebovat:



8 středně velkých, den předem ve slupce uvařených brambor
1-2 vajíčka
polohrubá mouka podle potřeby
1 KL soli




sladký tvaroh
švestková povidla
zavařenina
máslo
sádlo



Brambory nastrouháme na jemném struhadle na vál, uděláme do nich důlek, do kterého rozklepneme vejce. Přidáme sůl a s moukou zpracujeme na hladké těsto. Z něho vytvoříme válec a nakrájíme na plátky, silné asi 1,5 cm. Ty rozválíme na placku a pečeme buď na plátech kamen, nebo nasucho na pánvi se silným dnem, až se na placce udělají “puchýře”. Pracujeme rychle, bramborové těsto řídne...
Na talíři doplníme buď na sladko tvarohem, povidly, nebo zavařeninou, na slano pokropíme rozpuštěným máslem, nebo sádlem a posolíme...

Pokud placky zbydou, jsou skvělé natrhané na malé kousky a vmíchané se zelím do výpeku, třeba po kachně..:-)