sobota 27. dubna 2013

Šafránové rizoto


Jeden z nejznámějších receptů italské kuchyně je skutečná lahůdka. A "kupodivu" nemá vůbec nic společného s rizotem, jaké známe ze školních jídelen. Pečlivou přípravu nám vyváží skvělá, krémová chuť a výborné jídlo je na světě. Samozřejmě lze použít i jako přílohu...



Budeme potřebovat:




2l kuřecího, nebo hovězího vývaru
4 PL olivového oleje
100 g másla
1 cibule nakrájená najemno
280 g rýže (kulatozrné, vhodné na rizoto)
1 g šafránu - blizen, nebo 2 sáčky mletého
parmazán, čerstvě nastrouhaný
sůl
čerstvě mletý pepř


Vývar přivedeme k varu, snížíme plamen a necháme pomalu vařit.


K kastrolu s olejem rozehřejeme polovinu másla a doměkka osmažíme cibulku. Přidáme rýži a chvilečku mícháme. Potom přiléváme po sběračkách horký vývar. Vždy počkáme, až se tekutina úplně vstřebá, než přidáme další. Asi po deseti minutách vaření a míchání přidáme rozdrcený šafrán. Dále vaříme, mícháme a přiléváme vývar, dokud nebude rýže al dente. Nakonec vmícháme zbytek másla a trošku parmazánu, aby bylo rizoto krásně krémové. Osolíme, opepříme a před podáváním posypeme parmazánem.

Podáváme samotné, nebo jako přílohu (např. k osso buco)

Zdroj: Italská kuchyně