středa 6. února 2013

La Tarte Tatin

Pečící forma, nebo pánev, co lze dát do trouby.


Těsto:

250g hladké mouky
125g másla
sůl
půl deci vody


Náplň:

6-8 jablek, nebo hrušek
50g másla
80g cukru

Postup:
Máslo nakrájejte na malé kousky a prsty promněte s moukou a solí, dokud se ingredience nespojí ve velmi malé hrudky. Přidejte vodu a zpracujte v hladké a jemné těsto. Zabalte do folie a nechte alespoň hodinu odpočinout.

Jablka oloupejte a rozkrájejte na osminy, vykrojte jadřince.


Do pánve (pokud není Le Creuset, musí mít odolné, nebo odnímatelné ucho) vsypte cukr a za stálého míchání ho nechte na sporáku zkaramelizovat. Přidejte máslo a nechte provařit tak dlouho, dokud se karamel nespojí. Přidejte jablka nebo hrušky a promíchejte.

Z těsta vyválejte plát, kterým zakryjte jablka. Kraje těsta vtlačte po obvodu formy.

Vložte do trouby, předehřáté na 180 st. a pečte asi 40 min.

Před vyklopením z formy, nechte koláč trochu zchladnout.