středa 24. února 2016

Pierogi se zelím a houbami

  Jedete-li do Polska a potřebujete se dobře najíst, s pirožky neuděláte chybu. Dělají je s mnoha náplněmi a jejich příprava není složitá.O jeden dobrý recept se s vámi podělím. Na zavření pirohů můžete použít vidličku, aby to hezky vypadalo, formičku, jako já - to je skutečně rychlé, anebo si můžete s okrajem pirožků pohrát a zavřít je tak, jako se to dělávalo kdysi -viz. fotografie dole. Je to o něco pracnější, ale tak nějak hezčí..Plnit se dají taky různě. Masem, zelím, nebo třeba brambory a tvarohem, což je naprosto skvostné..




Budeme potřebovat:


500 g hladké mouky
300 ml vody
sůl


Náplň:

hrst kysaného zelí (je-li kyselé hodně, propláchneme je)
hrst namočených, sušených hub
1 střední cibule, nakrájená na drobné kostičky
kousek slaniny, pokrájené na kostičky
sůl
pepř
kmín


Na posypání:

kousek slaniny, nebo prorostlejšího uzeného masa
1 velká cibule, pokrájená na půlkolečka

Nejprve si nachystáme náplň. Propláchnuté a odkapané zelí posekáme hodně na drobno, stejně jako namočené houby. Vodu z hub nevyléváme. Na pokrájené slanině osmažíme do zlatova  cibulku a navrch přidáme zelí a houby. Podlejeme vodou z hub a chvilku podusíme. Vodu zcela odpaříme. Náplň maličko osolíme, opepříme a přidáme trochu kmínu. Promícháme a necháme zchladnout.


Z mouky, vody a soli zpracujeme vláčné těsto a vyválíme je asi na 4mm. Vykrajujeme kolečka, doprostřed dáme zchladlou náplň a okraje k sobě přitiskneme, můžeme si pomoct vidličkou. Já jsem pracovala s formičkou, kterou se kolečko vykrojí, přidá se náplň a celý piroh se stisknutím uzavře.
Hotové pirohy vložíme do vroucí, osolené vody a uvaříme. Asi 5 minut, podle velikosti pirožku a síly těsta. Na talíři posypeme smaženou cibulkou, kterou připravíme na kousku slaniny, nebo uzeného masa.
Pro pestrost ještě uvedu náplň z brambor a tvarohu, kterou máme taky moc rádi. Do pevného tvarohu (ne z vaničky), nastrouháme na jemno vařené, studené brambory. Tvarohu by mělo být o trošku méně, než brambor. Osolíme, opepříme a plníme do pirohů...



Žádné komentáře:

Okomentovat