sobota 16. ledna 2016

Sušené vepřové klobásy

  Máte taky rádi sušené klobásky, takové ty s bílým povlakem na povrchu? A víte, že se dají docela dobře připravit i doma? Dnes vám ukážu recept z kuchyně mého manžela. Klobásky dělá naprosto skvělé a tak postup na jejich výrobu posíláme dál. Zkušenost je taková, že čím déle klobásky necháváte sušit, tím jsou lepší. Osobně jsem z nich nadšená nejvíc, když je jim tak 45 dnů..Pokud chcete mít klobásky pikantnější, nebojte se přidat víc chilli, pak budou zatraceně čabajkové!:-))) V procesu jejich zrání se nebojte ochutnávat, jen tak budete vědět, jak vám budou chutnat nejvíc. Určitě se dá základní předpis upravit třeba přidáním bylinek, to je na chuti každého, co má rád...A že se dá takováhle klobáska výborně využít i při přípravě pokrmů, jistě nemusím připomínat..:-)



Budeme potřebovat:

4 kg vepřové kýty
1 kg slaniny ( viz.  http://pohodovakuchyne.blogspot.cz/2015/05/slanina-nejen-k-opekani.html  )
100 g soli
2 PL uzené papriky
2 PL fenyklu ( rozdrtit ve hmoždíři )
1 PL sladké papriky
8 stroužků česneku ( utřít )
1/2 KL rozdrceného sušeného chilli ( pro ostřejší chuť je lepší přidat! )
1 dcl dobrého červeného vína


Jeden kilogram masa umeleme na velmi jemno, 3 kg trochu hruběji. Slaninu pokrájíme na kousky, asi 1x1 cm. Vše smícháme s kořením a vínem, propracujeme a narazíme do střívek, jednotlivé klobásky zavážeme potravinářským provázkem. Zavěsíme do místa, kde proudí vzduch ( u nás to bylo venku pod pergolou, než na klobásky dostalo chuť ptactvo, pak putovaly do kolny..:-)) ) necháme sušit nejméně měsíc, ale teprve po 45 dnech jsou nej!!! Samozřejmě je to odvislé od prostředí, ve kterém zrají...



..maso umeleme..


..přidáme koření a víno..

..maso s kořením propracujeme..

..narazíme do střívek..

...svážeme provázkem..

..zavěsíme na vzdušném, chráněném místě..

....mňam...:-))

...a konzumujeme..:-)) ) Na obrázku s plátky sušené šunky.

6 komentářů:

  1. Chystám se vyrobit vaše klobásky ale nepochopil jsem tu slaninu je uzená nebo syrová nebo je to bůček děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Unknown: Salanina je naložený bůček do soli, cukru a koření, vyrobená podle receptu, na který je odkaz nahře v soupisu ingrediencí. Klikněte na odkaz a zjistíte, jak si neuzenou slaninu vyrobit.

      Vymazat
  2. Dobrý den. Chystám se pustit do díla jen bych potřeboval pár informací..slanina může být klasika koupená uzená nebo může být i uzený či syrový bůček? Je potřeba dát takový ten prášek skrz rozmnožení bakteri( prášek snižující pH) předem děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den. Zajímalo by mě, jak je to s teplotou při sušení? Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, rád bych se taky zeptal, jak je to s teplotou při sušení. Předem děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždy při sušení je důležité proudění vzduchu. Teplota a vlhkost vzduchu není tak důležitá, ale pro ty co potřebují nějakou hodnotu, neměla by dlouhodobě přesáhnout 15stC. Takže nesušit u topení a na sluníčku 😉.

      Vymazat