neděle 6. prosince 2015

Zauzená, nebo vařená šunka.

  Jemně zauzenou šunku plnou šťávy, nádherně růžovoučkou a voňavou, prostě člověk musí milovat. Včera ji manžel vyndal z udírny a dnes tedy byla k ochutnání. Jen tak studená a k obědu horká, s kaší a okurkou. Vynikající. Ještě je ve výrobě šunka sušená, ale to je třeba chvíli počkat..Takže pokud chcete, můžete zatím vyzkoušet tuhle. Věřte mi, že stojí zato!:-) A jestli ji nesníme jen tak, určitě bude se švestkovou omáčkou a bramborovými knedlíčky..O recept nepřijdete!:-)


Budeme potřebovat:

2 kg masa z vepřové kýty

4 l převařené vody
300 g mořské soli
200 g cukru
4 bobkové listy
5 stroužků česneku - prolisovat
5 hřebíčků
1/2 KL chilli
2 kuličky nového koření
8 kuliček pepře


Koření rozbijeme v hmoždíři a ze všech ingrediencí, kromě masa, svaříme lák, který necháme zchladnout. Osušené maso do láku vložíme a necháme v něm sedm dnů, přičemž dvakrát denně maso otáčíme. Uchováváme v chladu. Pak maso z láku vyjmeme, osušíme a stáhneme provázkem tak, aby drželo tvar.

Uzená šunka: Maso prohřejeme po dobu 2 hodin ve vodě teplé 40 - 50 stupňů, pak vložíme do vyhřáté udírny a udíme asi pět hodin. Po vyndání z udírny ji nechte zvolna zchladnout. Kdybyste ji horkou rozkrojili, uteče z ní šťáva...

Vařená šunka: Maso táhneme ve vodě teplé 80 stupňů po dobu dvou hodin.