středa 9. prosince 2015

Uzená šunka se švestkovou omáčkou a bramborovými knedlíčky

  Tady je slíbený recept na jídlo, které se u nás v rodině vaří snad odjakživa. A vždycky v době, kdy jsou už ve sklepě brambory, navařená povidla a uzené vyndané z udírny. Tentokrát jsme použili šunku, která se pro tyto účely hodí také víc, než skvěle. Pravda je, že tohle jídlo lidi většinou rozdělí na ty, co si je okamžitě oblíbí a pak na ty, kteří je začnou upřímně nesnášet.:-)) My patříme k těm prvním a voňavá omáčka s jemným masem a lehounkými knedlíčky je něco, na co se celý rok těšíme. Jen se ještě velmi přimlouvám za to, aby se do omáčky dávalo jen a jen poctivé máslo. Olejem se to dá celkem najisto zkazit a ani sádlo tomu nepomáhá..prostě vůně a chuť másla a koření a švestek, je pro tenhle pokrm určující. Protože většinou vařím všechno bez vážení (jo, jo, léta praxe..:-))) ), jsou všechny ingredience více méně odhadnuté, ale věřím, že vaše chuť, vás k cíli dovede...:-) Pokud máte jiný recept na knedlíky, klidně ho použijte, jen by měly být bramborové....Tak ať vám chutná!:-)




Budeme potřebovat:


Pro tři strávníky:

3 silnější plátky šunky, nebo uzeného masa


Knedlíčky:

3 větší brambory oloupat a na jemno nastrouhat
2 KL   (zarovnané) soli
mouky tolik aby vzniklo středně husté těsto


Na omáčku:

silnější plátek másla
1,5 KL hladké mouky
voda
3 PL povidel (domácí jasně vedou!)
3 ks hřebíčku
kousek celé skořice
sůl a cukr dle potřeby
trochu citronové kůry
kousek perníku na dochucení
1 malý panák alkoholu, dřív se dávala neutrální žitná (nemusí být)


Ingredience na knedlíčky smícháme a buď přes síto na halušky, nebo z prkénka, zaváříme do vroucí, osolené vody malé knedlíčky. Když vyplavou, necháme "přetočit" varem a jsou hotové.

V rendlíku rozpustíme máslo a necháme lehounce (oříškově) zhnědnout. Přidáme mouku a usmažíme zlatavou jíšku. Rozředíme trochou vody, přidáme povidla, koření, citronovou kůru a provaříme asi deset minut. Dochutíme perníkem, podle potřeby dosladíme, nebo dosolíme. Tady postupujte opatrně, ať je chuť vyvážená! Nakonec můžeme přidat trochu pálenky, odstavíme z ohně a je hotovo.

Uzené maso opečeme na pánvi na kousíčku sádla, šunku jen lehce prohřejeme. Na talíři všechno opatrně pokropíme výpekem z masa.






Žádné komentáře:

Okomentovat