neděle 22. listopadu 2015

Utopenci

  Nedávno proběhla tiskem zpráva, jak " smrtelně nezdravé" jsou uzeniny. Protože mne po letech zkušeností s tím, jak je co zdravé podle potravinářské lobby, nechávají tyto zprávy v klidu, jen jsem tu zprávu přelétla očima a šla si po svých..O chvíli později jsem zachytila na jakémsi názorovém fóru barvitý popis jedné dámy, která kromě všech zdravotních "rizik" popisovala jako příklad hnusu právě utopence s tím, že rakovinotvorná uzenina vymáchaná v octu je to největší "blééé" na světě...Chuděrka malá..asi nikdy nezažila možnost vytáhnout si jako děcko z láhve na výčepu jednoho kráásně uleželého utopence, slupnout k tomu krajíc domácího chleba a na tajňačku se napít z tátova půllitru, když se nikdo nedíval..a pak šlapat sněhem až k babiččině chalupě..No, tak jsem si řekla, že slečně ponechám její odborná hodnocení a že ty pomlouvané utopence zase udělám. I když nechutnají úplně stejně, jako ty, co dělal řezník a hostinský v jedné osobě ve vzpomínané hospůdce, jsou moc prima:-) Můžete přidat třeba kousek papriky pro oči...jen nezapomeňte na to pivo!:-))))





Budeme potřebovat


špekáčky (ty pořádné) podle počtu strávníků
cibuli oloupanou a nakrájenou na středně silná půlkolečka ( více je lépe!:-)) )
dijonská hořčice
chilli papričky


Nálev :

700 ml vody
300 ml octa
1 KL hořčičného semínka
1 KL celého pepře
1/2 KL nového koření
4-5 bobkových listů
1 PL soli
1 PL cukru


Špekáčky oloupeme a podélně nařízneme tak, abychom je zcela neprokrojili. Do vzniklého zářezu natřeme trochu hořčice a vložíme půlkolečka cibule. Rovnáme do sklenice, prokládáme cibulí a feferonkami, nebo chilli papričkami, podle požadované pikantnosti.
Všechny přísady povaříme na mírném ohni asi deset minut a necháme trochu zchladnout. Ještě vlahým lákem zalijeme špekáčky a necháme do druhého dne při pokojové teplotě zcela vychladnout. Pak uložíme na pět dnů do lednice. Podáváme s čerstvým chlebem a vychlazeným pivem..

Další obměna, kterou máme moc rádi je ta, že se oloupané špekáčky nakrájí na středně silná kolečka a ve sklenici se prokládají s cibulí, chilli a s domácím kysaným zelím..Ty nikdy pět dnů v lednici neleží, chodím na ně už od druhého dne...:-))) Někdy dávám do láku pepř mletý, je to pak zas o trochu ostřejší..záleží na chuti..:-)



Žádné komentáře:

Okomentovat