středa 11. listopadu 2015

Jelení kližka s červeným vínem

  Podzim je v kuchyni i časem zvěřiny, tak i když všude kolem se dnes peče svatomartinská husa, u nás je prostě svatomartinský jelen. Dílem proto, že jsme kachní maso měli nedávno, na čerstvou husu musíme ještě chvíli počkat a dílem proto, že je potřeba mrazák připravit na pobyt vepříka, kterému už se chýlí čas. Prostě vyšlo to tak a my jsme jelení kližku připravili naprosto jednoduše, protože nám v této úpravě moc chutná. A klidně si k jídlu dáme svatomartinské víno, abychom alespoň trochu uctili tradici..:-)




Budeme potřebovat:



jelení kližku, pokrájenou na středně velké kostky
cibuli (skoro stejné množství, jako je masa), oloupanou a hruběji pokrájenou na kostky
slanina, asi 50g, pokrájená na kostičky
česnek, asi 5 větších stroužku, posekat na středně hrubo
4 kuličky jalovce
4 kuličky nového koření
1/2 KL celého pepře
4 bobkové listy
1/2 KL tymiánu
1,5 PL sladké mleté papriky
sůl
větší špetka cukru
oloupaná rajčata, pokrájená na hrubší kousky( použila jsem plechovku konzervovaných)
kousek chilli papričky
2,5 dcl  dobrého červeného vína
silný vývar dle potřeby


Na rozškvařené slanině osmažíme cibuli a když lehce zezlátne, přidáme posekaný česnek. Restujeme ještě chvíli, aby cibule nabrala barvu zlatavého čaje a česnek se nespálil. Přidáme maso, sladkou papriku a orestujeme, aby se maso zatáhlo. Podlijeme trochou vývaru, odvaříme okraje a přidáme koření, které jsme si předem rozbili v hmoždíři na prášek. Tedy, kromě bobkového listu. Ten vložíme vcelku.Osolíme a necháme na velmi mírném ohni "táhnout" hodinku a půl, dle stáří použitého masa. Průběžně podléváme červeným vínem. Když je maso téměř měkké, přidáme rajčata, chilli papričku, cukr a znovu dusíme do úplného změknutí masa. Kdo chce, může zahustit chlebem, ale není to zpravidla třeba, cibule úplně postačí na to, aby vznikla výborná středně hustá šťáva. Můžeme dosolit podle chuti a podávat s houskovým knedlíkem. Pro dobrou chuť pokrájíme navrch trochu syrové cibule, nebo čerstvě strouhaného křenu..

Zapíjíme buď chlazeným pivem, nebo vínem, které jsme použili při přípravě a které jsme si nezapomněli pro ten případ uschovat.:-)


Žádné komentáře:

Okomentovat