úterý 20. října 2015

Kachna po staropolsku

S chladnějším počasím a konečně i s deštěm za okny, dostáváme chuť na něco podzimně dobrého. Kombinaci masa a ovoce máme moc rádi, takže tenhle recept byl jasná volba. Z pár ingrediencí lze vyčarovat vynikající nedělní oběd, nebo pohoštění pro milou návštěvu. A znovu, už po několikáté, jsme se opět přesvědčili, že polská kuchyně není vůbec špatná..Ti z vás, kteří už pekli drůbež solenou v nálevu, tuší, že to bude zase dobrota..A vy ostatní?
Můžete vyzkoušet..:-)


Budeme potřebovat:

1 čerstvou, zachlazenou kachnu
hrst sušené majoránky
5 větších jablek, pokrájených na čtvrtky
5 stroužků česneku, hodně nadrobno posekaného
2 dcl dobrého, suchého červeného vína
2 lžičky másla
pepř

2 l studené vody
120 g soli


Očištěnou kachnu naložíme přes noc do nálevu z 2l vody a 120g soli. Občas obrátíme. Pak kachnu vyndáme,  dobře osušíme a zevnitř i zvenčí popepříme a potřeme česnekem a majoránkou. Dovnitř kachny dáme pokrájená jablka, co se vejde, otvor spíchneme špejlí. Zbytek jablek obložíme v pekáči okolo kachny. Necháme asi 2 hodiny odležet. Pak přilijeme do pekáče víno, přiklopíme a pečeme v troubě rozehřáté na 180 stupňů asi hodinu a čtvrt. Nakonec poklici sejmeme a za občasného polévání výpekem, pečeme ještě asi 45 minut, do křupava.

Podáváme s hustší bramborovou kaší (máslovou). A s dobrým červeným vínem, co jsme si "ulili" stranou..:-))