úterý 16. prosince 2014

Dušené daňčí maso se zeleninou a pomerančem

Daňčí maso je veliká dobrota a tak jsem darovaný kus kýty rozdělila na dvě části. Z plátků budou vynikající řízky a zbytek jsem připravila se zeleninou a pomerančem, jehož šťáva a troška kůry jídlo nádherně provoní a dodá mu výbornou chuť. S pomerančem i vínem je třeba zacházet opatrně, obojí má jen udělat silnější a voňavější šťávu, maso a jeho specifickou chuť by rozhodně ani jedno nemělo přebít..Jako příloha nám nejlépe chutná chléb, ale dokážu si představit jako přílohu i maličké nočky.


Budeme potřebovat:




daňčí kýta, pokrájená na větší kostky
2 cibule pokrájené na  silnější půlkolečka
kořenová zelenina, očištěná a pokrájená na hrubší plátky-asi polovina množství masa
vývar
2 PL koňaku
1 dcl dobrého červeného vína
2 PL  čestvé pomerančové šťávy
1/4 KL čerstvě strouhané pomerančové kůry
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
1/4 KL celého pepře
sůl
1 PL sádla

Pokrájené maso smícháme v misce s roztlučeným novým kořením a pepřem, přidáme bobkové listy a necháme v lednici odležet. Klidně i přes noc. V kastrólu na sádle maso osmahneme, přidáme cibuli a zeleninu a zarestujeme. Přidáme sůl, koňak a po chvilce podlijeme vývarem a vínem. Přiklopíme, stáhneme plamen a pomaloučku dusíme do změknutí masa. Pokud chcete, můžete zahustit francouzskou kuličkou, nebo trochou mouky, ale šťáva je skvělá i jen tak...Nakonec dosolíme, případně trochu dopepříme a přidáme pomerančovou šťávu a kůru ( s tou zacházíme opatrně, má jídlo jen provonět a doplnit, přidávejte raději po částech), chvilečku provaříme a po vyjmutí bobkových listů podáváme s čerstvým chlebem.


Žádné komentáře:

Okomentovat