čtvrtek 6. listopadu 2014

Palmiers

Moc dobrý sladký kousek ke kávě, vonící po skořici a pomerančích, to jsou Palmiers. Pocházejí z francouzské kuchyně a na přípravu nejsou náročné. Udělala jsem je i na slano a taky moc chutnaly.
Pokud použijete vyválené chlazené listové těsto, je tahle dobrota na světě opravdu za chviličku...


Budeme potřebovat:



listové těsto
1 PL mleté skořice
kůra z jednoho pomeranče
půl hrníčku cukru krupice
máslo


Listové těsto můžete udělat doma, ale zrovna pro tenhle recept si ráda kupuji hotové,pravidelně vyválené na tenký obdélník, tedy přesně tak, jak bych si musela přichystat těsto domácí.
Ze skořice, strouhané kůry pomeranče a cukru, zpracujeme směs. Nejlépe to jde rukama, protože jak je kůra vlhčí, má směs tendenci hrudkovatět. Máslo rozpustíme a plát těsta jím potřeme. posypeme částí směsi a nožem si naznačíme na krátkých stranách střed placky. Obě dlouhé strany ke středu složíme a trochu přitlačíme. Povrch znovu potřeme máslem a znovu složíme kraje dlouhých stran ke středu. Poskládané, naplněné těsto zabalíme do pečícího papíru a vložíme asi na dvacet minut do mrazáku. Troubu rozpálíme na 180 stupňů. Když těsto vyjmeme z mrazáku a je ztuhlé, velmi ostrým nožem krájíme plátky o síle asi 8 mm a pokládáme na plech, vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova.


Palmiers jsou skvělé i na slano a tady je jednoduchá náplň:

1 středně velká cibule
50 g dobré anglické slaniny
1 plechovka rajčat, pokud nemůžete použít čerstvá
pepř
sůl
trochu chilli
1 PL olivového oleje
3 stroužky prolisovaného česneku
rozmarýn
bazalka
tymián

Slaninu pokrájíme co nejjemněji, stejně tak cibuli. Bylinky posekáme, pokud použijeme čerstvé.
Na olivovém oleji necháme rozpustit slaninu a zesklovatět cibulku. Přidáme jemně pokrájená rajčata a zredukujeme tak, aby hmota příliš netekla. Pak osolíme, opepříme, můžeme přidat trochu chilli, česnek a bylinky. Promícháme necháme zchladnout.
Dále postupujeme tak, jak je uvedeno výše. Slané Palmiers jsou skvělé k vínu..