neděle 12. října 2014

Kuře s jablky

Kuřecí maso neděláme nijak často, ale pár oblíbených úprav přece jenom máme. Tohle je jedna z nich. K slunečnému podzimu se, myslím, skvěle hodí šťáva, vonící po jablkách a měkké masíčko v kombinaci s domácími brambory, to je opravdu pochoutka. Jablka neloupu, slupka nám nijak nepřekáží, ale kdo chce, samozřejmě je oloupat může. Kdo má, může na závěr, chvíli před dopečením, přidat lžíci naložených jeřabin...


Budeme potřebovat:



1 čerstvé kuře
4 střední cibule
4 střední jablka
1 PL rozinek
3 ks hřebíčku
1 plátek citronu
kousek celé skořice
kuřecí vývar
1,5 dcl bílého vína
kousek másla
3 plátky slaniny
3 PL oleje
sůl
dvě snítky čerstvého rozmarýnu
čerstvě mletý pepř

Omyté a osušené kuře rozporcujeme, osolíme a trochu opepříme. V pekáčku rozehřejeme olej, přidáme máslo a slaninu a necháme ji trošku rozpustit. Pak opečeme kousky kuřete ze všech stran a vyjmeme. Do výpeku přidáme oloupanou a na měsíčky pokrájenou cibuli, jablka pokrájená na kousky (osobně je neloupu, jen vyndám jadřince). Lehce orestujeme, přidáme koření, rozinky, citron, vývar a víno. Promícháme, přivedeme k varu, vložíme kusy kuřete a dáme do rozpálené trouby (sto devadesát stupňů). Pečeme do změknutí, asi 40 minut, pak zapneme gril, aby se udělala kůrčička.  Maso vyndáme, vyjmeme hřebíček, citron a skořici. Vše lehce promáčkneme šťouchadlem na brambory. Případně dochutíme solí a pepřem.
Příloha - vařené brambory.