úterý 16. září 2014

Smažená krkovice podle australské kuchyně

Smažený plátek masa, třeba  s bramborovým salátem je prostě klasika, ale někdy je mírná obměna receptu, ku prospěchu věci. U nás se maso v trojobalu řadí k oblíbeným, ale stejně tak milujeme změny, tak jsme udělali tuhle dobrotu podle receptu od protinožců. Výsledek byl naprosto skvělý, ingredience dostupné, takže předkládám k vyzkoušení. Kdo chce, může samozřejmě smažit maso ve fritéze, já už zůstanu u úpravy tak, jak ji dělala moje maminka..

Budeme potřebovat:

silnější plátky krkovice, podle počtu strávníků
sůl
pepř
vajíčko
hladkou mouku
domácí strouhanku
nastrouhaný tvrdý sýr (Parmazán) - na 5 řízků asi 1 PL
strouhaná citronová kůra (na 5 řízků asi 1/2 KL)
jemně nasekaný čerstvý rozmarýn, asi 1 KL
trochu oleje

Osušené maso lehce naklepneme klouby ruky, osolíme, opepříme.
Do strouhanky přidáme citronovou kůru, sýr, nasekaný rozmarýn a pečlivě promícháme tak, aby směs byla stejnoměrná. Dál už maso jen obalíme v mouce, vejci a strouhance. Usmažíme buď ve fritéze, nebo si rozpálíme pánev, vlijeme trošku oleje a řízky rychle opečeme jen pro barvu! Vůbec neřešíme, jestli jsou uvnitř propečené. Jakmile naberou zlatou barvu, vyjmeme je na plech vyložený pečícím papírem a dáme do trouby, rozpálené na 170st. asi na deset, až patnáct minut, podle síly masa. Podáváme s oblíbenou přílohou, v našem případě s rychlým bramborovým salátem.

Na salát:
uvařené brambory - horké
vařenou mrkev
vařený hrášek
sterilované okurky
jednu středně velkou, jemně nakrájenou cibuli
špetku chilli, nebo Pull Biber
dobrou majonézu, nejlépe domácí  http://pohodovakuchyne.blogspot.cz/2013/01/domaci-majoneza.html

Na zálivku do salátu:

2 PL oleje
2 PL bílého vinného octa
1 PL dijonské hořčice
1 PL citronové šťávy
sůl
pepř

Horké uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a přelijeme zálivkou, kterou jsme řádně protřepali v uzavřené sklenici. Opatrně promícháme a necháme zchladnout tak, abychom mohli přidat mrkev, hrášek, cibuli, chilli a pokrájené sterilované okurky. Nakonec lehce vmícháme majonézu. Není jí potřeba zvlášť mnoho, ale každý podle své chuti..:-)

Salát je velmi dobrý i jako základ k obloženému vejci, má super konzistenci a je trochu pikantní. V případě, že jej budete podávat k takto připravenému masu, buďte v přidávání chilli spíš zdrženliví..







Žádné komentáře:

Okomentovat