sobota 20. září 2014

Podzimní koláč s houbami, bylinkami a sušenými rajčaty

Další z dlouhé řady slaných koláčů, které máme moc rádi. A taky je ráda připravuju. Tenhle voní po houbách, bylinkách a je nabitý chutěmi. Bylinek dejte klidně pořádnou hrst, houby a sušená rajčata to krásně doplní. A navíc jsou k nám letos lesy s nabídkou hub velmi štědré, takže je tahle dobrota opravdu dostupná. Celé to prostě opravdu stojí za tu chvilku v kuchyni...


Budeme potřebovat:



Na těsto:

250 g hladké mouky
125 g másla
trochu studené vody
sůl

Zpracujeme pevné, pružné těsto a dáme ho nejméně na jednu hodinu do lednice.


Náplň:

miska pokrájených tvrdých hub
2 středně velké cibule, pokrájené na půlkolečka
3 větší stroužky česneku, pokrájet na plátky
rajčata sušená, naložená v oleji
sůl
pepř
kousek anglické slaniny, pokrájené na tenké nudličky
hrst čerstvých bylinek: saturejka, tymián, petrželka
3 PL bílého vína
2 vajíčka
1 dcl smetany

Na pánvi na kousku másla opečeme anglickou slaninku, kousky vybereme a odložíme. Na výpeku necháme zesklovatět cibuli, přidáme houby, sůl, pepř a za stálého míchání orestujeme. Pak přidáme bílé víno, podusíme a necháme odpařit tekutinu. Odstavíme a počkáme, až směs trochu zchladne.Vmícháme trochu posekaných sušených rajčat.
Z těsta vyválíme plát a vložíme do koláčové formy. Vytvarujeme okraj a těsto potřeme velmi tence olejem ze sušených, naložených rajčat.Poházíme kousíčky opečené slaniny a plátky česneku, pak pokryjeme bylinkami. Navrch navrstvíme houbovou směs, urovnáme a zalijeme směsí rozšlehaných vajíček a smetany a povrch ozdobíme sušenými rajčaty, plátečky česneku a zbytkem bylinek.
Pečeme při 180 st. 40 minut. Po vyjmutí z trouby necháme chvilku odstát.






Žádné komentáře:

Okomentovat