neděle 10. srpna 2014

Okurky "vodovodky"

Recept na okurky "vodovodky" vytáhnu ze šuplíku každou sezónu už čtvrt století. A vždycky při rovnání okurek do sklenic vzpomínám na svou bývalou kolegyni Vlastičku, od které návod mám. Byla to postava svérázná. Velmi milá, výborná kuchařka a taky tak trošku pila. Nikdy se nám ji nepodařilo "nachytat" se skleničkou, ale tak zhruba v čase oběda, byla už Vlastička velmi veselá a z práce odcházela většinou pěkně rozparáděná..:-))Manžel na ni záludně číhal venku tak, aby ji odchytil a ona se nemohla "namáznout" cestou domů a taky, stejně jako my, neuhlídal..:-))) Ovšem na její kuchařské výtvory a recepty, vzpomínám dodnes. Prostě uměla. A když jsme si takhle jednou vyměňovaly se ženskými recept na okurkový lák, vytasila se Vlastička s tímhle. Zkusila jsem ho jen proto, že byl tak snadný a praštěný! A že nebude celý byt cítit lákem..A už jsem u něj zůstala i když v domku na konci světa už by vůně láku nikoho neobtěžovala.. Okurčičky jsou moc dobré a křupavé. Takže vzpomínaje na Vlastičku s díky, posílám dál..


Budeme potřebovat:



Na 1 sklenici okurek:

2 KL cukru
2 KL soli
1/2 KL hořčičného semínka
1/2 KL celého pepře
4 kuličky Nového koření
1 bobkový list
1 dcl osmiprocentního octa

kousek sušené feferonky, kolečko křenu, kousek koprové natě, na kolečka pokrájenou cibuli a mrkev, všechno podle vlastní chuti.

Do vypařené sklenice vložíme kopr, cibuli, mrkev, feferonku, nebo křen. Narovnáme oprané okurky, které cibulí a mrkví prokládáme podle chuti. Navrch vložíme koření, nasypeme sůl, pepř, přilijeme deci octa a dotočíme z kohoutku studenou vodou, asi 1 cm pod okraj. Suchou utěrkou otřeme okraj sklenice, zavíčkujeme a vložíme do hrnce sterilujeme při 80 stupních 20 minut. Horké vyndáme a překlopíme dnem vzhůru. Necháme do druhého dne zchladnout.