neděle 13. července 2014

Vepřové koleno s česnekem a bylinkami

Pečené koleno se dá připravit také na grilu, ale i varianta pečení v troubě je  skvělá, protože jako bonus zůstává úžasná šťáva, co se krásně vytírá z talíře čerstvou bagetkou.:-) Tahle úprava vepřového kolena je zas trochu jiná, ale díky červenému pepři je i maličko pikantní, což se většinou hodí. K tomu jedno chlazené pivko a velká dobrota je na světě!:-)


Budeme potřebovat:



1 vykostěné vepřové koleno
sůl
6 středních stroužků česneku (prolisovaného)
větší hrst lístků čerstvého tymiánu
větší hrst lístků čerstvé saturejky
červený pepř
3 PL olivového oleje (nebo oleje ze sušených, nakládaných rajčat)


Maso omyjeme, osušíme na kůži na povrchu nařežeme. Bylinky posekáme a smícháme se solí, prolisovaným česnekem, pepřem a olejem. Směs vetřeme do masa tak, aby se dostala do všech zářezů. Můžeme nechat chvíli odležet. Pak podlijeme trochou vody a upečeme v troubě do měkka, nejlépe pomalým pečením, při 120 st. , cca 3,5 hod. Nakonec odkryjeme a dopečeme tak, aby byla kůže na povrchu krásně křupavá.

Podáváme s čerstvou bagetkou a chlazeným pivkem.:-)