neděle 27. července 2014

Rumtopf

Starý rodinný recept, který má při přípravě i konzumaci své náležitosti a rozhodně není pro děti, přestože je to v podstatě samé ovoce.:-) To se tak létě vezme kameninový hrnec a ovoce, které zrovna zraje. My začínáme jahodami. Oprané a okapané je vložíme do hrnce, zasypeme cukrem ( podle chuti, ale víc je v pořádku!:-) ) a zalijeme šedesáti a více procentním alkoholem. Zakryjeme, uložíme v chladu v lednici, nebo sklepě. Ovoce postupně přidáváme tak, jak zraje, vrstvy zasypáváme cukrem a zaléváme alkoholem. U nás po jahodách přijdou třešně, rybíz, meruňky , broskve, můžou se přidat nezralé, překrojené ořechy a končí se švestkami, pěkně vypeckovanými a posypanými cukrem. Přelijeme alkoholem a necháme v chladu, klidně až do Vánoc. Pak se všechny vrstvy opatrně promíchají a servírujeme ve sklínce s trochou šťávy, případně ještě dolité sektem a s maličkou vidličkou na kousky ovoce. A tady pozor! Rumtopf je lahodný a po alkoholu není téměř cítit, tudíž je neskutečně zrádný!:-))) Ujídat by se měl po troškách tak, abyste umyli prázdný hrnec a vložili čerstvé jahody.
Tady ovšem celá desetiletí selháváme! Pozve se parta kamarádů a hrnec se umývá...noooo...hodně brzo!:-)))) Skleničku s Rumtopfem si můžete dolít třeba sodovkou, pokud by na vás sekt byl moc, ale co se rozhodně ošidit nedá, je síla alkoholu. Používáme rakouský rum, nebo Stroh, jak je vidět na obrázku..nojo..i osmdesátiprocentní..:-)))
Takže i když je zrovna parné léto, přeji s předstihem veselé Vánoce!:-)))





A tohle je výsledek..:-)