úterý 22. července 2014

Cibulová marmeláda k masu

Výborná pochoutka k masu, paštikám a sýrům, anebo jen tak namazaná na toastu s máslem, to všechno a ještě mnohem víc je tahle marmeláda z červené cibule. Samozřejmě se dá připravit i z její žluté sestry, to záleží čistě na chuti. Někde se do ní přidává i portské, naopak se vynechá muškátový oříšek, prostě variant je mnoho. U nás se bude určitě vařit ještě její "žlutá" varianta, jemně dochucená íránským karí a tím pádem exoticky voňavá.. Obě jsou vynikající taky na bagetku zapečenou se sýrem, nebo na studenou masovou mísu...


Budeme potřebovat:



1,5 kg oloupané červené cibule, nakrájené na středně tenká čtvrtkolečka
200 ml červeného vína
100 ml jemného balzamikového octa
cukr
sůl
pepř
1 KL Pull Biber, nebo chilli podle chuti
muškátový oříšek
1PL lístků čerstvého tymiánu
1/8 másla
2 PL olivového oleje


V kastrólu rozpustíme máslo, přidáme olej a pak pokrájenou cibuli s tymiánem. Mícháme tak, aby se vše obalilo máslem a olejem a zvolna dusíme. Pak přidáme víno, ocet, sůl, pepř, chilli a cukr (vše podle chuti) a pomaličku dusíme asi padesát minut. V případě potřeby opatrně podlejeme vínem, octem, nebo trochou vody, to podle chuti. Když cibule změkne, zbarví se do mahagonové barvy a šťáva se zredukuje asi na polovinu, dochutíme muškátovým oříškem a je-li třeba, tak ještě pepřem, solí, nebo cukrem a horké naplníme do sklenic. V lednici prý nějaký čas vydrží, ale já ještě steriluji při 80 st. 20 minut, pak otočím dnem vzhůru a nechám vychladnout.