sobota 7. června 2014

Salát s novými brambory a bylinkami

Saláty jsou v horkých letních dnech oblíbenou náhradou za teplá jídla. Tenhle je připravený za chviličku a i když je velmi obyčejný, má ohledně chuti rozhodně co nabídnout. A také určitě ozvláštní posezení u grilu, jako výborná a snadná příloha ke grilovanému masu. Někdy lze přidat pár lístků máty a nový rozměr chuti je na světě..

Budeme potřebovat:


nové brambory uvařené ve slupce ( cca 8 ks středně velkých )
velká hrst čerstvých bylinek ( petrželka, oregano, pažitka, tymián, kerblík )
 1 středně velká cibule
hrst zelených oliv
čerstvý sýr  ( nebo sýr Feta )
citronová šťáva
4 PL olivového oleje
3 PL vody
1 KL francouzské hořčice
sůl
pepř

Vychladlé brambory i se slupkou pokrájíme na přibližně stejně velké kousky, přidáme cibuli nakrájenou na tenká čtvrtkolečka, drobně posekané bylinky a přepůlené zelené olivy. Sýr pokrájíme na kostičky a přidáme k zelenině
Z olivového oleje, vody, hořčice, soli , pepře a citronové šťávy uděláme zálivku a přidáme k pokrájeným bramborům, cibuli, bylinkám, sýru a olivám. Opatrně promícháme a necháme chviličku odležet v lednici.

Salát je skvělý samotný, jako lehčí večeře, nebo jako příloha ke grilovaným masům. Změnou druhu bylinek lze dosáhnout různých chuťových variací..