pátek 13. června 2014

Čočka Pimenton

Je to jednoduché jídlo z čočky, jehož domovem je slunné Španělsko a nezbytnou ingrediencí je uzená paprika Pimenton. Osobně ji mám v kuchyni moc ráda, protože její silná paprikově kouřová chuť, pozvedne některá jídla o pár úrovní výš. A když ve Španělsku dozrávají políčka s papričkami, určenými k vyuzení, září do krajiny jasně rudou barvou. Papričky se pak sklidí a v metrové vrstvě rozprostřou pod střechy dřevěných domků. V přízemí se potom topí ohně a kouř, který prochází štěrbinami ve stropě, dodává papričkám při sušení onu specifickou příchuť. Několikrát do týdne se papričky přehazují tak, aby všechny proschly a provoněly se kouřem, než se semelou a potěší kuchaře po celém světě. Až rudou krabičku zahlédnete někde v obchodě, neváhejte! Nejen z čočky dokáže udělat velikou dobrotu!

Budeme potřebovat:



čočka podle počtu strávníků
olivový olej
pořádnou porci česneku, oloupaného a pokrájeného na plátky
větší cibuli, pokrájenou na kostičky
kus dobré šunky (nejlépe Serrano, ale poslouží i dobrá domácí slanina )
3 ks větší mrkve, očištěné a nakrájené na menší kostičky
2 PL uzené španělské papriky Pimenton
chilli
sůl
pepř
bílé víno
sojová omáčka




Čočku uvaříme ve vodě. Na olivovém oleji osmahneme hodně česneku na plátky, přidáme cibuli na kostičky, zarestujeme, pak přidáme na kostičky pokrájenou šunku Serrano, drobnější kostičky mrkve, papriku Pimenton (uzenou), vložíme uvařenou čočku, sůl, pepř, chilli, trochu bílého vína a vody z čočky tak, aby jídlo bylo šťavnaté. Dochutíme dobrou sojovou omáčkou.

Podáváme s bagetkou.




Zdroj: Španělská kuchyně