neděle 11. května 2014

Vepřové na paprice a spaetzle

Maso dušené na paprice je klasika, ať už je to slepičí, nebo vepřové. Spaetzle ( špecle ) jako příloha příjemně zastoupí klasický houskový knedlík a mně připadá, že s omáčkou jsou tak nějak lepší alternativa. Je to prostě obyčejná dobrota, která nedá mnoho práce..


Budeme potřebovat:



vepřová kýta, nakrájená na střední kostičky
2 střední cibule, pokrájené na kostičky
1 PL sladké papriky
pálivá paprika dle chuti
sůl
pepř
vývar, nebo voda
2 PL hladké mouky
2 PL sádla
sladká smetana
trochu citronové šťávy



Spaetzle:

2 hrnky hladké mouky
2 celá vejce
1/2 hrnku mléka
sůl


Na rozpáleném sádle zpěníme cibuli a osmahneme do růžova. Přidáme maso, sůl, pepř a zarestujeme tak, aby se maso zatáhlo. Zaprášíme paprikou, odstavíme z ohně a mícháme, dokud se paprika nerozpustí. Pak vše zalijeme vývarem a dusíme pod pokličkou do měkka. Zahustíme trochou mouky, rozmíchané ve vodě a řádně provaříme. Dochutíme solí a trochou citronové šťávy. Nakonec vmícháme smetanu a prohřejeme, už nevaříme.

Přísady na spaetzle smícháme v míse tak, aby vzniklo středně husté těsto. Přes síto na halušky, nebo z prkénka, tvoříme spaetzle, které vaříme ve vroucí, osolené vodě jen do doby, než vyplavou.