úterý 4. března 2014

Veka nejen na chlebíčky



Nějak se u nás poslední dobou vaření "fláká". S výrobou sýrů je krom víkendů na přípravu jídel méně času a tak dnes předkládám recept opravdu obyčejný, ale domácí veka je jednoduše skvělá. Prostě jsme u nás dostali chuť na obložené chlebíčky a tak se dnes sýruje a peče a zítra se po cestě za oplocením pozemku pro ovečky, připraví chlebíčky. Navrch samozřejmě přijde domácí pomazánka, vajíčko, kousek sýra a dobrota je na světě..:-)

Budeme potřebovat:


500 g hl. mouky
20 g droždí
20 g cukru
1,5 KL soli
3 PL oleje
250 ml mléka

1 vejce na potření

Do mouky uděláme důlek, přisypeme cukr, přidáme rozdrobené droždí a zalijeme trochou vlažného mléka. Když kvasnice nabobtnají, přidáme zbytek ingrediencí a vypracujeme těsto. Chceme-li jednu veku, po vykynutí těsto rozválíme na placku, srolujeme a přeložíme na plech, vyložený pečícím papírem. Já i z tohoto množství připravuji dva kusy. Necháme ještě asi 30 minut dokynout, pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut do zlatova.

Těsto lze samozřejmě připravit v domácí pekárně.

Vychladlou veku můžeme použít buď na chlebíčky, domácí sendviče, nebo jako přílohu všude tam, kde se dává bagetka..