sobota 8. března 2014

Kuře "správně" pečené

Pečené kuře u nás moc v oblibě nebývalo, prsa z něho byla pro mne jídlem, kterému jsem se celý život pečlivě vyhýbala, protože jsem vždycky měla pocit, že se jimi zadusím. Nijak zvlášť na tom nic neměnilo ani pomalé pečení a další "vychytávky". Až recept anglického šéfkuchaře Hestona se mi zdál natolik "divoký", že jsem jej ze zvědavosti vyzkoušela. A jak jistě správně předpokládáte, výsledek byl natolik přesvědčivý, že se o návod musím podělit. Upečené maso je uvnitř nádherně lesklé, plné voňavé šťávy, prosolené až ke kosti. Jedním slovem - dobrota. Pokud jde o koncentraci nálevu, šéfkuchař nedoporučoval dělat nálev silnější, šťávu z kuřete by prý naopak vytáhnul...

Budeme potřebovat:


1 čerstvé, chlazené, celé kuře
sůl
svazek čerstvého tymiánu
1 citrón, pečlivě omytý
1cm plátek másla
voda


Kuře dočistíme, omyjeme a naložíme do nálevu, který si připravíme tak, že ve vodě rozpustíme sůl - na 1 litr vody 60 g soli. V nálevu necháme kuře nejlépe přes noc, nejméně však čtyři hodiny. Pak vložíme do kuřete celý citrón a hrstku čerstvého tymiánu, spíchneme otvor jehlou, kuře dáme do pekáče a k němu plátek másla. Vložíme do trouby a pečeme na 90 stupňů 1,5 - 2 hodiny. Pak vpíchneme do masa teploměr v místě, kde je nejvyšší vrstva masa. Teplota by měla být cca 65-70 stupňů. Zvýšíme teplotu trouby na maximum, podlijeme trochou vody a pečeme asi deset minut do zlatova...
Hotové kuře necháme dalších deset minut odpočinout, naporcujeme a podáváme.


Takto upečené kuře je velmi šťavnaté, chutné a po citrónu a tymiánu jemně voňavé...Podáváme s přílohou podle vlastní zvyklosti, u nás vede bramborová kaše...