středa 12. února 2014

Zapečené brambory se slaninou

Brambory jsou na zapékání velmi vděčnou potravinou. Obměn při jejich přípravě může být nekonečně mnoho. Uzená slanina jim dodá opravdu skvělou chuť a tím, že se nejprve "rozvoní" s cibulkou na pánvičce, jí ani nemusí být nijak mnoho a přesto je pokrm výborný. Okurka s paprikou slanině a bramborům krásně barevně sekundují. Máme tohle jídlo ve velké oblibě jako hlavní chod, ale i jako příloha k masu jsou zapečené brambory se slaninou výtečné...


Budeme potřebovat:




1 kg vařených brambor, oloupaných, pokrájených na plátky
uzená anglická slanina, nebo pěkný kousek uzeného boku
2 střední cibule
3 sladkokyselé okurky
2 červené sterilované papriky
1 PL sádla a sádlo na vymazání pekáče
sůl
pepř
2 vajíčka
1 dcl smetany


Zapékací mísu vymažeme sádlem. Na lžíci sádla osmahneme na nudličky pokrájenou slaninu a cibuli tak, aby obojí bylo pěkně zlatavé. Do pekáče vrstvíme vždy vrstvu plátků brambor, na to posypeme slaninou s cibulí a přidáme na kostičky nakrájenou papriku a okurku. Podle potřeby osolíme, opepříme a znovu naskládáme plátky brambor. Postup opakujeme do spotřebování ingrediencí tak, abychom skončili s brambory na povrchu. Poslední vrstvu brambor pokapeme trochou šťávy z výpeku. Troubu rozehřejeme na 190 st. a zapečeme asi patnáct minut. Pak povrch zalijeme vajíčky, rozšlehanými se smetanou a ještě asi patnáct minut zapečeme. Podáváme jako samostatné jídlo, s kyselou okurkou, nebo jako přílohu k přírodně upravenému masu.