středa 5. února 2014

Polévka ze syrovátky

Chvíli jsem se rozmýšlela, jestli sem tuto polévku, jejíž podstatnou částí je syrovátka, vůbec zařadit. Byla jsem však ujištěna, že se tato ingredience hojně používá a dá se koupit sušená... Takže zvítězila zvědavost na případné ohlasy, jaká polévka ze sušené syrovátky bude. Z té čerstvé, co mi zůstává po výrobě sýra, je naprosto skvělá. Voňavá, chutná a taky sytá. Tímto děkuji své sýrařské kolegyni Míše K. za recept. U nás doma rozhodně zdomácněl....


Budeme potřebovat:


1 l syrovátky
1 PL másla
1,5 PL hladké mouky
2 - 3 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
1 rozšlehané vajíčko
1 střední cibule, oloupaná a pokrájená na kostičky
sůl
kopr - čerstvý, nebo sušený
citronóvá šťáva



Na rozpuštěném másle osmahneme do zlatova cibulku, přidáme mouku, orestujeme do růžova a zalijeme syrovátkou. Mícháme tak, aby nevznikly hrudky. Vložíme brambory, osolíme a pomalu vaříme, než brambory změknou. Nakonec po částech vmícháme vajíčko, dochutíme solí, koprem a citrónem. Ten polévku krásně osvěží, osobně bych jej nikdy neměnila za ocet..