čtvrtek 13. února 2014

Domácí jogurt

Ve své době byla výroba domácího jogurtu hodně rozšířená, ale za sebe mohu říct, že jsem ušla poměrně dlouhou cestu do chvíle, než jsem udělala jogurt takový, aby byl pevný, bez syrovátky, hustý i bez přidání čehokoli (matně si vzpomínám na přídavek sušeného mléka) a hlavně, aby jeho chuť byla blíž k lahodné smetaně, než k bílé kyselé břečce z obchodu. Samozřejmě, že své udělá kvalitní mléko, ale v mém případě to bylo také pochopení některých procesů, potřebných i u výroby sýra.  Nakonec se přece jen povedlo a tak jsem dnes musela přistoupit  k "výhrůžkám" v rodině, abych vám vůbec stačila poslední skleničku nafotit...


Jogurt je hustý a při otočení skleničky dnem vzhůru "drží"...


...je hustý tak, že lžička zůstane stát...

...a lehce z něj vyloupnete kousek...

K snídani, spolu s kváskovým chlebem a našimi sýry je to veliká dobrota...