neděle 19. ledna 2014

Kynutý koláč s jablkovými povidly

Klasický koláč s domácími "jabčáky" je veliká dobrota. Venku sice není ta pravá zima, jako z Ladových obrázků, ale k dát si k odpolední kávě kousek dobrého koláče, můžeme i tak. Takže ti, kteří se na podzim předzásobili jablkovými povidly, mají teď možnost je využít. Samozřejmě se dají navrch dát i povidla švestková, chuť je zase jiná... Celý dům krásně voní a já zjišťuji, že mi zima vlastně vůbec neschází...


Budeme potřebovat:



500 g pol. mouky
60 g cukru
90 g másla - rozpuštěného
40 g droždí
250 ml. mléka
citrónová kůra
sůl
1 vejce

jablková povidla

Na drobenku:

3 PL másla
hrst cukru
1 vanilkový cukr
2 hrsti mouky


Z několika lžic vlahého mléka, trochy cukru, mouky a droždí smícháme řidší kašičku - kvásek a necháme na teple vzejít. Pak kvásek smícháme s ostatními ingrediencemi a vypracujeme hladké těsto, které necháme pod utěrkou vykynout. Na vymazaný plech rozválíme těsto a maličko zvedneme okraje. Povrch namažeme jablkovými povidly, která můžeme ochutit trochou rumu a skořice.
Hotový koláč posypeme drobenkou, kterou zpracujeme v misce z uvedených surovin.
Pečeme na 170 st. cca 40 minut.