středa 22. ledna 2014

Huspenina

Na vepřovou huspeninu mám stále živé vzpomínky z mládí, kdy ji můj táta připravoval v množství větším, než velkém a tak se kromě toho, že jsme neměli v té době doma volnou misku stávalo, že jsme nemohli tuhle dobrotu jistý čas ani vidět. Ty doby jsou dávno pryč a tak už si na sulcu, jak se huspenině tady u nás říká, zase všichni pochutnáváme. Příprava není náročná a výsledek stojí zato! Přiznám se, že po vzoru táty, dávám před nalitím do misek, ještě trochu čerstvě mletého pepře. Samozřejmě, že si se vzhledem huspeniny můžete pohrát víc než já, zeleninu v miskách vrstvit, ale uvádím postup, který se u nás dělával snad odjakživa, jen tu zeleninu a vajíčka do něj vnesl manžel. Musím říct, že ku prospěchu výsledku!:-)


Budeme potřebovat:



kus vepřové hlavy
vepřové koleno
2 vepřové nožky
sterilované okurky
sterilovaná paprika
4ks střední cibule
podle chuti vařená vajíčka

Koření na 1kg huspeniny:

15 g soli
4 ks bobkového listu
10 ks kuliček celého prepře
5 ks kuliček nového koření
ocet dle chuti

Očištěné a omyté maso dáme vařit do vody s kořením a pomaloučku uvaříme doměkka. Pak maso vyjmeme, obereme, kůže umeleme na masovém strojku, ostatní maso drobně nasekáme.
Do vývaru přidáme cibuli, nakrájenou na drobné kostičky, umletou kůži a vaříme tak dlouho, až cibule změkne. Pak vybereme koření a necháme vše odstát, abychom mohli z vrchu sebrat tuk. Vmícháme na kostičky nakrájenou okurku, papriku a přidáme ocet. Necháme jen přejít varem a odstavíme z ohně. Vložíme obrané maso a promíchané vléváme do vodou vypláchnutých misek, nakonec přidáme do každé misky vařené vajíčko, nakrájené na osminky.
Necháme v chladu ztuhnout. Podáváme s drobně posekanou cibulkou a chlebem. V případě potřeby můžeme na talíři dokyselit octem.




Žádné komentáře:

Okomentovat