sobota 28. prosince 2013

Brambory zapečené s kapustou, máslem a sýrem

Po všech jídlech slavnostního charakteru, která jsme si v posledních svátečních dnech dopřávali, jsme se na tuhle " obyčejnou" dobrotu doslova těšili! Brambory nikdy nezklamou a kapusta a sýr a máslo je skvěle doplňují. Na krájení plátků z brambor jsem použila plátkovací struhadlo a práce šla hezky od ruky. Jo..a sýrem doporučuji nešetřit!:-)


Budeme potřebovat:




brambory podle počtu strávníků, oloupané a nakrájené na tenké plátky
menší kapusta, rozebraná na jednotlivé listy
máslo
sýr (podle chuti, já používám domácí, typu Blaťáckého zlata)
pepř
sůl



Brambory, oloupané a pokrájené na tenké plátky vložíme do vroucí, osolené vody a chvilku povaříme. Plátky musí zůstat pevné a nesmí se lámat. Vyndáme děrovanou naběračkou na kuchyňskou utěrku a necháme chvilku oschnout a zchladnout Totéž uděláme s jednotlivými listy kapusty. Tu po asi čtyřech minutách varu, vyndáme do ledové vody, aby zůstala zachovaná barva. Vyřízneme silnou žilku v listech.
Zapékací mísu, nebo pekáček, vymažeme máslem a začneme vrstvit. Nejprve brambory tak, aby se mírně překrývaly, osolíme a opepříme. Navrch přijdou dobře okapané listy kapusty. Na ni položíme vločky másla a kousky sýra. Znovu brambory, sůl, pepř, kapustu, máslo, sýr..Nakonec přijde vrstva brambor.
Troubu rozehřejeme na 200 st.C, vložíme pekáček, zakrytý alobalem a pečeme cca 30 minut. Poté alobal sundáme a dopečeme do zlatova.. na talíři můžeme pokapat rozpuštěným máslem.




Zdroj: Italská " bílá kuchyně"

Žádné komentáře:

Okomentovat