sobota 9. listopadu 2013

Zelňačka

Letošní kyselé zelí už je téměř dokonalé a tak se vařila zelňačka. Máme rádi tuto její ostrou variantu a pravidelně ji chystáme k obědu na Nový rok. Jednak je tím učiněno zadost zvyku, sníst v ten den něco pro zdraví a jednak dopředu připravená a řádně rozleželá polévka, pomůže žaludku překonat prohřešky minulého večera... Někdy ji lze posypat i vyškvařenou slaninou, ale nejraději máme tuhle obyčejnou verzi, vonící po uzené paprice..


Budeme potřebovat:



1,5 l  vývaru, nebo vody
2 větší brambory
1 PL sádla
větší hrst kysaného zelí
1 střední cibule
2 PL hladké mouky
1 KL uzené papriky
2 KL sladké papriky
2 bobkové listy
trochu chilli, nebo Pull Biber
pepř
sůl


Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Na sádle ji osmahneme do růžova, přidáme mouku, zarestujeme, přisypeme papriky a necháme rozpustit. Stále mícháme - pozor na připálení! Pak zalijeme vývarem, nebo vodou a přidáme oloupané, na kostičky pokrájené brambory. Přivedeme k varu a přidáme pokrájené kysané zelí a bobkový list. Vše povaříme asi patnáct až dvacet minut, do změknutí brambor a zelí. Dochutíme solí, pepřem, případně dokyselíme šťávou ze zelí. Kdo nemá kyselou chuť rád, zelí před přidáním do polévky naopak propláchne pod studenou vodou.