středa 13. listopadu 2013

Etiopské kuře

Velmi dobrá úprava kuřete, která sice vyžaduje trochu času, ale výsledek stojí za to! Osobně ji řadím k svým nejoblíbenějším. Jídlo je velmi pikantní (upravíte si podle chuti dávkováním ostré složky.:-) ) a nádherně voňavé. Chutě se krásně prolnou a pokud vydržíte a necháte odležet do druhého dne, nemá to chybu. Hlavně se vůbec nebojte množství kořenící směsi, s cibulí se to úžasně porovná a výsledek je velmi delikátní...

Budeme potřebovat"


kuře, rozporcované na 8 částí
1 kg cibule, oloupat a na drobno nakrájet
1 citron
150 ml octa
4 PL papriky ( směs sladké a chilli, já používám Pull Biber, nemáte-li směs berbere )
50 ml oleje
70 g přepuštěného másla
6 vajíček na tvrdo
1 menší plechovka krájených rajčat

Kořeni:
1 KL semínek kardamomu
1 KL celého pepře
1 KL semínek fenyklu
2 KL hrubé soli
1 Kl sušené bazalky

Kuře naložíme asi na dvě hodiny do marinády z 1 KL soli, šťávy z citronu a pokrájeného zbytku citronu, octa a asi 1dcl vody.

Do kastrólu vložíme pokrájenou cibuli a bez podlití a bez oleje a za stálého míchání ji pozvolna dusíme, asi třičtvrtě hodiny. Pak přidáme olej, máslo a paprikové koření, originálně berbere, jinak směs paprik.
Přidáme rajčata a dusíme asi půl hodiny.
Vložíme kousky kuřete (bez marinády!), trochu zvýšíme plamen a dusíme za občasného míchání dokud není maso měkké. Pozor na připálení!
V hmoždíři rozdrtíme směs na koření a sůl a vajíčkům nařízneme bílek od vrchu dolů, kolem dokola.
Koření a vajíčka přidáme k masu a dusíme ještě deset minut.

Podáváme buď s chlebovou plackou, nebo jako u nás s vařeným bramborem a vařenou karotkou.
Kombinace chutí je naprosto dokonalá....

Pokud jídlo můžeme připravit den dopředu, je to ještě lepší!