středa 20. listopadu 2013

Bramborák se salátem z kysaného zelí

Jakmile skončily brambory na uskladnění ve sklepě, museli jsme je hned ochutnat v naší oblíbené úpravě a to v bramborácích se zelím a zelným salátem. A nezklamaly. I když je to jídlo naprosto obyčejné, úprava zelí jako přílohy z něj dělá dobrotu, jako stvořenou třeba k pivku. A pokud někomu z vás zelný salát připomene zde publikovaný řecký salát, tak ano!!! Je to jeho "rychlá varianta", když je zrovna plná bečka dobrého kysaného zelí...Takže komu chutnal, tady je další možnost podobné verze..:-) A bude-li salát trochu pikantnější, bramboráčky to jistě unesou!:-)))


Budeme potřebovat:



6 středních brambor
1 vajíčko
trochu polohrubé mouky
hrst  pokrájeného kysaného zelí
sůl
pepř
majoránku
5 stroužků česneku
sádlo

Na salát:

kysané zelí, pokrájené na drobnější kousky
1 PL oleje
1 KL čerstvého, nebo sušeného kopru
1 středně velká cibule, nakrájená na jemno
4 stroužky česneku - prolisované
feferonku - na drobno posekanou - podle chuti
sůl
trošku čerstvě mletého pepře


Brambory oloupeme, nastrouháme na drobno, nebo rozsekáme v robotu, přidáme pokrájené zelí, vajíčko a podle chuti cibuli, česnek, koření. Přisypeme mouku tak, aby vzniklo středně řídké těsto. Na rozpáleném sádle pečeme tenké bramboráčky. Podáváme se salátem a vychlazeným pivem!:-)

Pokrájené kysané zelí promícháme s ostatními ingrediencemi, necháme krátce odležet a podáváme s bramboráky.