čtvrtek 3. října 2013

Houby mléčně kvašené

Právě mi dokvasila dávka téhle dobroty a tak mi to připomnělo, že tady tenhle recept ještě není. Mléčně kvašené houby se dělají hodně v ruské kuchyni, ale určitě stojí zato, převzít je do naší! I když mléčně zakalený lák může někoho trochu odrazovat, výsledek je opravdu dobrý. Pro milovníky rychlokvašek, je to takové chuťové prodloužení sezóny.:-)Jemně kysané houbičky jsou výborné buď jenom tak, anebo jako obloha talíře s pečeným masem, stejně tak budou chutnat k zapečeným bramborám..Pokud byste je po vykysání chtěli uchovat déle, je lepší je sterilovat....Jinak je do doby snědení uložte v lednici..:-)


Budeme potřebovat:



1 kg tvrdých kloboučků hub, pokrájených na stejnoměrné větší kusy
voda
sůl ( 5-7 g na 1 l vody, nebo 1 PL )
větší špetka cukru
celý pepř
bobkový líst
nové koření
1 PL čerstvého mléka



Houby vaříme v osolené vodě asi 5 minut. Propláchneme pod studenou vodou a necháme okapat. Do sklenice vrstvíme houby, prokládáme kořením, nakonec přidáme cukr a mléko a zalijeme solným roztokem. Houby musí být v láku ponořeny celé. Necháme kvasit tři týdny při pokojové teplotě. Poté buď uložíme v chladu, nebo sterilujeme.