sobota 26. října 2013

Halušky s bryndzou

Skvělé jídlo slovenské kuchyně, které si nezapomenu dát, kdykoli na Slovensko jedu. A když dostaneme na tuhle dobrotu chuť doma, dá se celkem rychle připravit...


Budeme potřebovat:


6 středních syrových brambor
2 KL soli

hladká mouka
bryndza
zakysaná smetana
slanina, pokrájená na kostičky



Brambory oloupeme a nastrouháme, nebo rozsekáme v robotu na jemno. Přidáme sůl a mouku tak, aby vzniklo tužší těsto. Pomocí síta na halušky, nebo pomocí prkénka a nože, zavaříme do vroucí, osolené vody halušky. Když vyplavou na povrch, jsou hotové.

Bryndzu rozmělníme se zakysanou smetanou na hustou kaši, kterou polijeme porce halušek na talíři. Posypeme vyškvařenou slaninou a vypečeným tukem podle chuti omastíme.