sobota 19. října 2013

Estonský kringel

Jsem si vědoma toho, že tento recept je  víc, než známý, ale protože je podzim a k jeho barvám se vůně skořice doopravdy hodí, neodolala jsem. Jeho příprava je opravdu snadná a na stole vypadá nádherně. A někomu chuť čerstvého kringelu možná připomíne trdelník..:-) Takže vám, kteří jej znáte ho tímto jenom připomenu a pro koho je to nové, vyzkoušejte..:-) Jako bonus, vám celý dům bude krásně vonět skořicí.....


Budeme potřebovat:



300g hladké mouky
špetku soli
120ml mléka
15g čerstvého droždí nebo přiměřeně sušeného
30g másla
1 žloutek
1 polévková lžíce cukru

Náplň:

3 KL mleté skořice
5 PL krystalového cukru ( dobrý je třtinový )
50 g másla ( dost změklého, ne rozpuštěného! )


Z přísad zpracujeme těsto, buď v pekárně, nebo klasicky a vyválíme na co nejtenčí placku. Dbáme na to, aby placka byla pravidelný obdélník, všude stejně silný. Jde to dobře. Povrch i s okraji natřeme náplní, kterou jsme připravili prošleháním uvedených ingrediencí. Výborně to jde mazat silikonovou mašlovačkou. Máslo do náplně nenechte předem rozpustit, špatně se pak s těstem pracuje. Plát těsta, potřený náplní po délce srolujeme. Hotovou roli po délce rozřízneme napůl a oba díly zapleteme, jeden přes druhý. Z hotového "copu" stočíme věnec, který přeneseme na plech s pečícím papírem.
Pečeme na 180 st. asi 25 minut, prostě dozlatova.:-)
Hotový můžeme potřít oslazeným, rozpuštěným máslem, pocukrovat, nebo místo této náplně dát mák, nebo rozinky, nebo mandle..prostě - co kdo rád.:-)

Před pečením..

Upečený, potřený sladkým máslem....


Žádné komentáře:

Okomentovat