sobota 5. října 2013

Bryndzová polévka

Nedávno jsem při výrobě bryndzy nedávala pozor a docela dost jsem ji přesolila. A tak skončila v mrazáku, tak nějak jsem nevěděla co s ní. Nakonec přišel vhod recept kolegyně "od sýrařů" ze Slovenska, která udělala tutéž chybu. Uvařila jsem tedy polévku podle ní a musím říct, že je to obrovská dobrota! Prostě obyčejný a skvělý recept slovenské kuchyně, který stojí za přípravu...


Budeme potřebovat:



1 cibule nakrájená na drobno
1 PL sádla
voda
3 střední brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
halušky
150 g bryndzy
1 kelímek smetany
kopr
sůl (pokud je potřeba)



Těsto na halušky:

1- 2 střední brambory
mouka
sůl
Oloupaný brambor nastrouháme na jemno, přidáme mouku a sůl a vytvoříme hustší těsto.
Buď přes síto na halušky, nebo z prkénka, tvoříme do polévky maličké nočky - halušky.

Cibuli osmažíme na sádle do růžova, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Přidáme brambory a když jsou uvařené, zavaříme k nim halušky. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotovy. Hrnec odstavíme z ohně a v misce rozmícháme bryndzu se smetanou, vlijeme do polévky, promícháme, polévku dochutíme koprem, případně dosolíme.



Zdroj: Slovenská kuchyně