středa 18. září 2013

Sušená rajčata v oleji, s rozmarýnem a česnekem

K podzimu patří zavařování a nakládání všemožných pochoutek tak, abychom si i v zimě vychutnali dobroty z přebytků léta. Sušená rajčata dělám každoročně, aniž bych trpěla přebytkem základní suroviny. Jsou totiž skvělá! Ať už jako mlsání jen tak, anebo jako součást nádivky do masa, anebo úplně jinak všude tam, kde jejich lahodná chuť povýší pokrm  na lahůdku...Rajčata sice nesuším na sluníčku, jako v Itálii, ale i tak za přípravu stojí..



vyzrálá rajčata (výborná jsou masitá, oválná)
olivový olej
čerstvý rozmarýn
oloupané stroužky česneku


Rajčata omyjeme, nakrájíme na kolečka ( patičky a špičky odkrojíme) a usušíme buď v troubě na pečícím papíru, nebo jako já, v sušičce. Ve skleničkách, které neplníme až po vrch, protože rajčata nasají olej a trošku nabydou, je prokládáme rozmarýnem a česnekem. Nakonec zalijeme mírně nahřátým olivovým olejem a uzavřeme. Uložíme v chladu a temnu. Jíst se můžou už tak po týdnu...Koření můžete přizpůsobit své chuti, nebo vložit rajčata jen do čistého oleje...