pondělí 9. září 2013

Chléb bez hnětení

Na žádost posluchačů pardubického rozhlasu, uvádím recept na chléb, o kterém jsem ve vysílání hovořila a který se nejen nemusí hníst, ale i na další přípravu je velmi snadný. Množství uvádím tak, jak je dávkuji já, pokud vezmete hrneček jiného obsahu, pecen, nebo veka, budou samozřejmě jiné...


Budeme potřebovat:

3 hrnky ( mám o obsahu 420 ml) mouky, z toho:

1 hrneček hladké obyčejné,
1 hrneček žitné chlebové mouky
1 hrneček špaldové, nebo celozrnné chlebové, prostě dle chuti a možnosti Lze také dál jen půl na půl pšeničnou a žitnou...

1,5 hrnečku vody ( nebo mléka, syrovátky, nebo vody s přídavkem piva)
2,5 KL soli
2,5 KL sušeného droždí
2 KL kmínu
2 KL rozdrceného koriandru (nebo lze místo toho přidat semínka, či na lžíci oleje osmaženou cibulku)

Sypké součásti smícháme v míse, přilijeme tekutinu a zamícháme pouze tolik, aby nám nikde nezůstala mouka suchá. Přikryjeme mísu potravinářskou folií, nebo poklicí a necháme dvanáct hodin být. Pak si hodně pomoučíme vál a těsto, které je vykynuté, ale trochu lepivé, na mouku
vyklopíme. Pomoučíme i vrch a i ruce. Vezmeme protilehlé konce těsta a přeložíme je z každé strany přes střed. Totéž zopakujeme se zbylými protilehlými konci a vzniknuvší bochánek dáme zpátky do mísy, skladem dolů. Přikryté necháme být dvě hodiny. Troubu rozpálíme na 230 st. a vložíme do ní prázdný, litinový kastrol s poklicí (otevřený). Stejně tak poslouží nádoba z varného skla, nebo železňák. Nic nevymazáváme, nevysypáváme, jen necháme v rozpálené troubě 15 minut rozehřát. Potom kastrol vyjmeme, přendáme do něj těsto, zakryjeme poklicí a vložíme do trouby na 40 minut. Kdyby se vám do kastrolu vyklopilo těsto trochu šejdrem, katrolem trochu zahýbejte a bochánek se krásně posune, nic se neděje..:-) Po čtyřiceti minutách sundejte poklici a pečte do barvy kůrky asi 20 minut, na 200 st. Vyndejte z trouby a nechte chvilku zchladnout, pak vyklopte bochník na mřížku a pozor!!! Nechte zchladnout, nekrájejte teplé, to se pak chlebík může srazit...kdo vydrží až sem, vyhrál! Má obyčejný, dobrý chléb, jehož kůrka je křupavá, bochník na poklepání "zvoní" a vy máte nekonečně prostoru na to, abyste experimentovali se směsí mouky a doladili tak chuť podle svého..Kdo má rád chléb kváskový, ten je takto upečený naprosto nedostižný!

A o kastrol se nebojte..vypláchnete, uložíte a příště je připraven posloužit znovu..:-) Pokud budete mít kastrol kulatý, výsledkem bude kulatý pecen, budete-li péct v oválu, bude to spíš veka...

Když peču chléb, časuji si to takto: Zadělám v deset večer, ráno v deset přeložím těsto, a po obědě peču...samozřejmě si čas upravíte podle sebe, toto jsem uvedla jenom pro inspiraci..:-)
Přiložím fotografie, které mám a protože chléb zadělám až dnes večer, připravím fotopostup a zítra je tady!:-)

Hodně pekařského štěstí a dejte mi vědět, jak se chléb povedl a jak chutnat!:-)


Slíbený fotopostup:
                                     Zamíchané suroviny..
                                 Dvanáct hodin necháme kynout..
                              Těsto po dvanácti hodinách přeložíme..

                               Takhle:
                            Přeložené vložíme zpět do pomoučené mísy, za 2 hod vypadá takhle:
                             V rozpálené troubě rozehřejeme kastrol i s poklicí:
                             Když je kastrol žhavý, vložíme těsto a přiklopíme:
                             Takhle vypadá po upečení:
                           A takhle těsně předtím, než jsme se na něj vrhli!:-)))


                                              Dobrou chuť i vám! :-)