pondělí 5. srpna 2013

Zámek Ksiaz a zmrzlina s olejem

Couchsurfing je skvostná věc! Poznáte prima lidi a ještě podpoříte tak bezvadnou činnost, jako je cestování! Tedy, přátelé, kteří u nás pobyli přes couchsurfing, nás na oplátku provedli místy, která znají. Navštívili jsme s nimi zámek Ksiaz ve Walbrzychu, třetí největší v Polsku, který se měl mimo jiné, stát sídlem Hitlerovým. Impozantní stavba na skále je protkána kilometry podzemních chodeb, které jsou dodnes opředeny tajemstvím. Zámek měl však i romantičtější období, to když v něm ještě žila poslední kněžna Marie Tereza Olivie, zvaná Daisy (zemřela v roce 1943).
Krásná paní a manželka posledního panovníka na Ksiazi neměla život až tak princeznovský, jak by se mohlo zdát.Prý se po svatbě s Janem Jindřichem XV. vydali na svatební cestu do Indie. Tam pro Daisy místní potápěč lovil perly na náhrdelník, který nakonec měřil celých šest metrů. Když podával kněžně Daisy poslední perlu, puklo mu srdce. Náhrdelník pak prý po celý další život nepřinesl kněžně štěstí. Když zemřela (veškerý majetek na Ksiazi zkonfiskovaly hitlerovské orgány), pochovali ji i s náhrdelníkem na neznámém místě...
Zámku přiléhají nádherné terasy s vodou a květinami, nedaleko jsou k vidění bývalé zámecké jezdecké stáje, kde se dodnes chovají koně a jízdárna je evropskou raritou.
Pokud byste se rozhodli zámek navštívit, celý den je opravdu málo, k vidění je toho opravdu mnoho..
A protože nechyběly ani kulinářské zážitky toho dne, musím říct, že na otázku, zda jsem někdy jedla zmrzlinu s olejem, jsem jen udiveně zavrtěla hlavou. A..ochutnala jsem! Musím zcela zodpovědně říct, že smetanová zmrzlina, politá olejem z dýňových jadérek mi neskutečně zachutnala. Ostatně nám všem. Recept to sice není původem polský, ale rakouský, nicméně Baša jej připravila skvostně, stejně jako barszcz czerwony ( tradiční polévka z červené řepy).
Určitě se o polévku pokusím i já a recept pro vás přidám..


Den to byl moc pěkný a věřím, že si něco podobného zase zopakujeme a já můžu všem čtenářům Pohodové kuchyně polský zámek Ksiaz i polskou kuchyni vřele doporučit..


Tak:   Życzę miłego wyjazdu i smacznego ! :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat