středa 21. srpna 2013

Sladké lívance plněné sýrem a bylinkami

Recept pochází z ruské kuchyně a přiznávám, že je velmi nezvyklý. Těsto na lívance je sladší, vanilkové, náplň slaná a svěží po bylinkách. Je to velmi dobré a bude v této podobě zajisté chutnat těm, kteří mají rádi  kontrastní kombinace. Ti, kteří mají rádi v chutích "jasno" asi raději upřednostní obvyklou slanou variantu.:-) Udělá-li se náplně větší množství, výsledku to jen prospěje!


Budeme potřebovat:


500 ml mléka
200 ml vody
2 vajíčka
2,5 hrnku mouky
½ hrnku rostlinného oleje
3 PL cukru (zarovnané)
trochu vanilky
sůl
300 g dobrého tvrdého sýra, nastrouhat
velkou hrst sekané petrželky a dobromysli



Mléko smícháme s vodou. Z bílků ušleháme pevný sníh a žloutky utřeme s cukrem do pěny. Pak k žloutkům přidáme olej, vlijeme mléko s vodou, špetku soli, trošku vanilky a vsypeme mouku. Nakonec přidáme sníh z bílků. Promícháme a na pánvi pečeme lívance, které necháme zchladnout. Pak je naplníme strouhaným sýrem, promíchaným s bylinkami, srolujeme a vložíme do vymazaného pekáče. Vrch poklademe tenoučkými vločkami másla. V předehřáté troubě pečeme na 220 st. do chvíle, než se sýr rozpustí.


Podáváme s okurkami se smetanou.


Zdroj: Ruská kuchyně